13,99 €

Αμεσα διαθέσιμο

SKU: S.A 606

ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΡΑΤΖΗΣ - ΔΙΑΚΡΗΤΙΚΑ


Μέσα στην παράδοση ενός λαού και όταν η δημιουργία ήταν ανώνυμη αλλά και όσες φορές παραδόθηκαν έργα σημαντικά επώνυμα υπάρχουν βλαστήματα και κλαδιά που απλώνονται, τρέφονται και τρέφουν το δένδρο κι άλλα που είναι απλώς "λούμακες" που μόνο τρώνε και καταστρέφουν. Ο "Ερωτόκριτος" π.χ. είναι γνήσιο κλαδί γιατί ο Κορνάρος αφομοίωσε δημιουργικά την παράδοση του καιρου και του τόπου του και με τη σειρά του το έργο του έθρεψε γενιές και γενιές από τον Σολωμό μέχρι το Σεφέρη. Και φυσικά τα τραγούδια του Γιώργη Καράτζη. Ακους στις μαντινάδες του το περπάτημα, τη στερεότητα και την ισορροπία που διακρίνει τους στίχους του Κορνάρου. Ο λόγος, η γλώσσα του δένει και υπηρετεί το νόημα χωρίς εξεζητημένες μεταφορές και λυρισμούς, χωρίς περιττά επίθετα. Μια γλώσσα ουσιαστική. Οπως ακριβώς ενώνεται το οξυγόνο και το υδρογόνο και δημιουργούν ένα ποτήρι δροσερό νερό".


Ζαχαρίας Καραταράκης


Το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι - Αεράκης μετά την πολύχρονη και επιτυχημένη δισκογραφική δραστηριότητα του, προχωρεί στον δύσκολο αλλά ταυτόχρονα μαγικό χώρο του βιβλίου, καταγράφοντας με ευλάβεια και υπευθυνότητα τον μουσικό-ποιητικό λόγο σπουδαίων σύγχρονων Κρητών ποιητών. Θεωρεί δε τιμή του στην πρώτη του αυτή έκδοση "διαΚρητικά" να παρουσιάσει τον Γιώργη Καράτζη, ένα σημαντικό και ακούραστο εργάτη του παραδοσιακού μας πολιτισμού.
Ο Γιώργης Καράτζης γεννήθηκε το 1945 στο Μελιδοχώρι Ηρακλείου, όπου και βίωσε έντονα πολλά από τα στοιχεία της παραδοσιακής Κρητικής κουλτούρας. Από τα γυμνασιακά του χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση, εξειδικεύοντας με τον χρόνο τη δραστηριότητά του στον Κρητικό δεκαπεντασύλλαβο και την μαντινάδα. Ταυτόχρονα η ανάμιξη του σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες υπήρξε αξιοσημείωτη, με ενδεικτική την καταδίκη και την φυλακισή του για 2.5 χρόνια στην περίοδο της δικτατορίας για αντιστασιακή δράση, ενώ επίσης η συμμετοχή του σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, υπήρξε έντονη.
Εργάστηκε αρκετά χρόνια στο ραδιόφωνο και λιγότερο στην τηλεόραση, γύρω από τα θέματα κρητικής μουσικής και γενικότερα κρητικής παράδοσης, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει μια αξιόλογη παρουσία στην κρητική δισκογραφία των τελευταίων 20 χρόνων.
Το 1988 εξέδωσε την "Εμινέ" ένα πολύστιχο ερωντικό τραγούδι σε κρητικό δεκαπεντασύλλαβο  που είχε εντυπωσιακή αποδοχή από το κοινό. Σήμερα  εργάζεται στο Παν/μιο Κρήτης και είνια μέλος του Λογοτεχνικού συνδέσμου Ηρακλείου.


Στέλιος Αεράκης


Μπορείτε να το κατεβάσετε και σε ψηφιακή μορφή σε αυτό το link: https://payhip.com/b/kPDq