9,99 €

Αμεσα διαθέσιμο

SKU: Α.Μ.Α 107

ΧΑΜΕΖΑΝΕΣ ΑΘΙΒΟΛΕΣ


ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΚΟΥΒΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΓΑΛΕΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (ΜΑΝΟΣ), ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΝΩΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ


Το Χαμέζι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της επαρχίας Σητείας. Βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Σητεία και είναι χτισμένο στις παρυφές της μικρής οροσειράς Τρυποκέφαλα σε υψόμετρο τετρακοσίων μέτρων. Οι παραδόσειςμ η ιστορία του καθώς επίσης και η φιλοξενία των κατοίκων του το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής προβάλλοντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και πολιτισμού. Το χωριό αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά σε επίσημα ιστορικά αρχεία ως Χαμέζι κατά την Ενετική απογραφή του 1583. Όσον αφορά την ιστορικότητα του το Χαμέζι λέγεται ότι ήταν το αρχοντικό περιβόλι του Βιτσέντζου Κορνάρου δημιουργού του έργου Ερωτόκριτος.
Η τοποθεσία του, η θέα που προσφέρει , όπως επίσης και τα αρχαιολογικά του ευρήματα αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες ξένους και ντόπιους. Αυτό όμως που κάνει το Χαμέζι να ξεχωρίζει εδώ και πολλές δεκαετίες είναι η βαθιά σχέση των κατοίκων του με τις παραδόσεις και τα έθιμα.
Είναι ίσως το μοναδικό χωριό στο οποίο ακόμα γίνονται καντάδες, ακόμα υπάρχουν γνήσιοι μαντιναδόροι, λυράρηδες και μαέστροι του βιολιού. Γλέντια, παρέες και καντάδες είναι πολύ συχνά σε αυτή τη γωνιά της Κρήτης. Η αγάπη των Χαμεζανών για το χωριό τους είναι μοναδική.

"Χαμέζι μου όμορφο χωριό στο ποταμό πο πάνω
Ανέ μου πουν να σ'αρνηθώ καλλιά 'χω να ποθάνω".

Αυτήν ακριβώς την παράδοση, αυτά τα τραγούδια και αυτές τις μαντινάδες προσπαθεί ο Πολιτιστικός σύλλογος Χαμεζίου να διατηρήσει και να μεταδώσει στις επόμενες γενιές εκδίδοντας αυτό το μουσικό ανθολόγιο.
Σε μια εποχή όπου όλοι μιλούν για παγκοσμιοποίηση, οι Χαμεζανοί κάνουν τη δική τους προσπάθεια έτσι ώστε να διασώσουν τα μουσικά αυτά στοιχεία που έκαναν τους Κρήτες να διαπρέψουν μέσα στους αιώνες και πάντα να ξεχωρίζουν.

Θεοχαρίδης Απόστολος
BA (Hons), PGDip, MSs


Γιάννης Καζαμίας: Γεννήθηκε το 1913 στο Χαμέζι Σητείας. Αυθεντικός και αυτοδίδακτος λυράρης. Ο γλυκός ήχος του δοξαριού του, με τα γερακοκούδουνα του σήμαντρα, ανάθρεψε και γλέντησε γενιές γνήσιων γλεντζέδων, που του χρωστούν τη χαρά της γνώρας, της περίτεχνης, και μοναδικής σε γλυκύτητα κοντυλιάς του. Τόση η αγάπη του για τη μουσική και τόσος ο σεβασμός του Θεού σ’ αυτή του την αγάπη που του έκαμε ότι του ζήτησε. Έφυγε την ώρα της μουσικής στα 79 του χρόνια.