11,99 €

Αμεσα διαθέσιμο

SKU: ΑΜΑ 134

Ύμνοι της Ορθοδοξίας

Επιμέλεια-Δ/νση: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρωτοψάλτης: Ιωάννης Δαμαρλάκης
Βυζαντινή Μικτή Χορωδία Αγίου Μηνά

Με την πεποίθηση ότι οι βυζαντινοί ύμνοι της Ορθοδοξίας ανήκουν στη ζωντανή μας παράδοση ως υπέρτατη προικών ύλη τέχνης και αντανακλούν πρωτογενή μελίσματα και ποιήσεις των πανάρχαιων συνθέσεων του ελληνικού κόσμου, αισθάνθηκα την ανάγκη νε επιμεληθώ και αν διευθύνω την ηχογράφησή τους.

Η ιδέα για την καταγραφή αυτών των τροπαρίων, κοντακίων, ωδών και δοξαστικών που επέλεξα, προήλθε από το γεγονός ότι τα γνωρίζουμε και τα τραγουδάμε από τη γέννησή μας.

Πιστεύω αμετακίνητα ότι οι βυζαντινοί ύμνοι, πέρα από τη χρησιμότητα τους ώς αρμοί της Ορθόδοξης λειτουργικής παράδοσης, δεν ανήκουν στη μουσειακή πινακοθήκη, ούτε στο παρελθόν. Η συνεχής κατεύθυνσή τους είναι το μέλλον.

Μικρός έψαλλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας. Σε μουσικά μου έργα, υπάρχουν φορές, που επηρεάστηκα από δημοφιλή τροπάρια. Κράτησα με πολύ κόπο αλλά και με έμπνευση μια ιδιαιτέρων προδιαγραφών ισορροπία ανάμεσα σε καθαρεύουσα (πατριαρχικό ύφος) και δημοτική (λαϊκή έκφραση) μουσική γλώσσα, όσον αφορά τη γραμμή των μελωδιών.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρωτοψάλτη και Χοράρχη Ιωάννη Δαμαρλάκη, έναν από τους σημαντικότερους ψάλτες της βυζαντινής μουσικής, τη Μικτή Βυζαντινή Χορωδία του Ι.Μ.Ν Αγ. Μηνά Ηρακλείου, τον Πατέρα Αντώνιο, για την παραχώρηση του Ναού με την σπουδαία ηχητική, τους μονωδούς Αργυρώ Ρέππα, Αντώνη Στεφανάκη και Κωστή Γιασάφακη. Ευχαριστώ την γραφίστρια Καίτη Αυγουστάκη για την φιλοτέχνηση εξωφύλλου και εντύπου του δίσκου ακτίνας και τον Μιχάλη Αεράκη, της κρητικής δισκογραφικής εταιρείας "Σείστρον" για την προθυμία τους και την αγάπη που έδειξαν στους Ύμνους της Ορθοδοξίας.


Γιάννης Μαρκόπουλος