11,99 €

Αμεσα διαθέσιμο

SKU: S.A. 598

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ (ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ) - 40 ΧΡΟΝΙΑ


Ένα cd με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη)


Ο Γιάννης Ξυλούρης γεννήθηκε στ' Ανώγεια Ρεθύμνου το 1943. Ανήκει κι αυτός στη μεγάλη οικογένεια των Ξυλούρηδων, τη μεγάλη φαμίλια που εδώ και τέσσερις γενιές τροφοδοτεί με θεσπέσιους ήχους την κρητική - και όχι μόνο - μουσική. Εγγονός του Καραμουζαντώνη που έγραψε ιστορία με τη λύρα του, αδερφός του Νίκου Ξυλούρη και του Ψαραντώνη. Ο Γιάννης Ξυλούρης δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει κι αυτός τον ίδιο δρόμο των άξιων λυράρηδων και τραγουδιστών.
Στα πέντε του χρόνια ήρθε σε επαφή με το πρώτο του όργανο το μαντολίνο και στη συνέχεια με το λαούτο και τη λύρα. Μαθητής ακόμα του δημοτικού, ο Γιάννης μιλάει με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της πατρίδας του εκείνη τη μυστική γλώσσα που μονάχα όσοι έχουν ένα ιερό πάθος να τους καίει τα σωθικά, μπορούν να μιλήσουν. Δώδεκα χρονών συνοδεύει, με το λαούτο στο χέρι, τον αδερφό του Νίκο. Δεκατεσσάρων χρονών κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά μαζί με το Νίκο. Δεκαεφτά χρονών θεωρείται ήδη το καλύτερο λαούτο της Κρήτης, και οι πιο σπουδαίοι λυράρηδες αποζητούν τη συνεργασία του. Το λαούτο του έχει συνοδέψει τους πιο γνήσιους λυράρηδες του νησιού.
Ο Γιάννης όμως δεν περιορίστηκε στο λαούτο και στο μαντολίνο, τα δύο όργανα που λάτρεψε από παιδί. Ανοίχτηκε - σαν γνήσιος Ξυλούρης - σε άλλους ορίζοντες, στη λύρα, στο τραγούδι, στη σύνθεση δικών του τραγουδιών. Προικισμένος με μια σπάνια φαντασία και με μια άψογη τεχνική, ο Γιάννης Ξυλούρης άρχισε να συνθέτει σύγχρονα Κρητικά τραγούδια που θα τα ζήλευαν πολλοί καταξιωμένοι -και σπουδασμένοι- συνθέτες μας.
Γνωρίζοντας καλά τη μουσική του τόπου του ως αυθεντικό ταλέντο, αξιοποιεί το μουσικό και καλλιτεχνικό του ένστικτο και ξεδιπλώνει τη σύνθεση με την ίδια ευκολία που τραγουδά μαντινάδες ή δονείται στο ρυθμό ενός χορού. Η μουσική πρόταση που καταθέτει με τούτο το δίσκο είναι αξιοπρόσεκτη. Δίνει ένα διαφορετικό μουσικό στίγμα ερμηνεύοντας στίχους που κινούνται σε αλλιώτικές από τις συνηθισμένες φόρμες. Ο Γιάννης πατά σταθερά στην παράδοση, αλλά προσπαθεί να αξιοποιήσει και τις αρετές της έντεχνης μουσικής προκειμένου να συγκροτήσει και να τοποθετήσει σε στέρεες βάσεις την πρότασή του.
Έντονη είναι η καλλιτεχνική του παρουσία με πολλές συναυλίες και εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στη σαραντάχρονη μουσική του σταδιοδρομία συνεργάστηκε εκτός από τους αδερφούς του Νίκο και Αντώνη και με τον Κώστα Μουντάκη, κυρίως τη δεκαετία του 60, ξεκινώντας ένα μοναδικό και μακρύ κατάλογο δισκογραφικών εκδόσεων που τον καθιερώνουν ως τον περισσότερο ηχογραφημένο λαγουτιέρη στην κρητική μουσική την εποχή εκείνη. Δημιουργική υπήρξε επίσης και η συνεργασία του με διάφορα μουσικά σχήματα από την Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου, τη Μικρά Ασία και με γνωστούς Έλληνες μουσικοσυνθέτες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι,
Ο Γιάννης Ξυλούρης είναι ο καλλιτέχνης που κυριάρχησε στο λαούτο, και έχει να παρουσιάσει μια μοναδική τεχνική, αποτέλεσμα της οποίας,
υπήρξε μια πληθώρα έξοχων εκτελέσεων, σε δεκάδες δίσκους, που έχουν τη σφραγίδα της τελειότητας.
Πλούσια είναι και η δισκογραφική του δουλειά με πολλές συνεργασίες και πάνω από δέκα προσωπικούς δίσκους όπως: Πετραδολάκια, Κρητικός ήλιος, Ενότητες, Ραψωδίες με λαούτο, Αυγή ξανανταμώσαμε κ.α
Σ' αυτή τη δισκογραφική δουλειά με γενικό τίτλο: "40 χρόνια Γιάννης Ξυλούρης", αφιέρωμα στη σαραντάχρονη μουσική του πορεία, συμμετέχουν με τη φωνή τους ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Βασίλης Σταυρακάκης και η κόρη του Ελευθερία Ξυλούρη που συνεχίζει επάξια τη μεγάλη παράδοση της γενιάς της.

Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι

Τα τραγούδια τούτου του δίσκου είναι μια μεγάλη προσφορά στη λαϊκή μουσική του τόπου μας. Είναι ένα μικρό ταξίδι στα περασμένα και τα μελούμενα. Το λαούτο και η λύρα του γιάννη Ξυλούρη θυμούνται. Ξεσκαλίζουν, ανασκαλεύουν τις θύμησες. Φτάνουν ως εκεί που το ριζίτικο τραγούδι ήταν τρόπος ζωής. Φτάνουν ως εκεί που οι καρδιές ριγούσαν στο άκουσμα της πρώτης νιότης. Φτάνουν στις πηγές ττης λαϊκής παράδοσης του μαρτυρικού νησιού.

Νίκος Ψιλάκης