11,99 €

Αμεσα διαθέσιμο

SKU: S.A. 410

Ανωγειανός Γάμος - ζωντανή ηχογράφηση
Νικηφόρος Αεράκης: Λύρα - τραγούδι
Μύρων Μαυρουδής: Λαούτο
Βασίλης Ξυλούρης: Λαούτο
Γιάννης Σταυρακάκης: Λαούτο
Στίχοι: Γιάννης Αεράκης
Επιμέλεια παραγωγής: Στέλιος Αεράκης

Η πρόθεσή μας να καταγραφεί μια από τις πιο ζωντανές και ταυτόχρονα πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές των κοινωνικών - μουσικών εκδηλώσεων του λαού μας, μας οδήγησε στην απόφαση να ηχογραφήσουμε το γλέντι σε ένα γάμο στ' Ανώγεια, χωρίς καμιά τεχνική παρέμβαση και χωρίς κανένα προγραμματισμό ή σκηνοθετική επιμέλεια.
Την πεποίθησή μας για την αυθεντικότητα αυτής της επιλογής, ενισχύουν δυο βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι χώρος, το Ανωγειναό δηλαδή περιβάλλον, όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση, και το οποίο εξακολουθεί να κρατεί ζωντανή την παραδοσιακή διαδικασία, την ατμόσφαιρα και το ύφος τέτοιων εκδηλώσεων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο ίδιος ο λυράρης, ο Νικηφόρος Αεράκης, που αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους εκφραστές και είναι από τους τελευταίους ίσως καλλιτέχνες που αντιστέκονται πεισματικά σε κάθε τυπική και συμβατική διαδικασία, ο συνδυασμός αυτός, ενός κοινού δηλαδή που είναι πλημμυρισμένο από ένα εκρηκτικό συναισθηματισμό, με ένα λυράρη που διαπαιδαγωγήθηκε ακριβώς μέσα στα εκφραστικά πλαίσια αυτού του κοινού, αποφέρει ότι πιο γνήσιο και αληθινό ως αποτέλεσμα σ'αυτή μας την προσπάθεια. Ο γάμος στ'Ανώγεια, από τη μουσικοχορευτική του πλευρά, έχει μια συγκεκριμένη δυναμική και τους καθιερωμένους εκείνους κανόνες που οδηγούν σταδιακά από τις αρχικά χαμηλότονες φάσεις, σε μια ξέφρενη και απόλυτα φυσική εκφραστική απελευθέρωση. Με αυθορμητισμό που συχνά προκαλεί την άισθηση του απροσδόκητου, με ευρηματικότητα που φθάνει σε επίπεδα πρωτοτυπίας και με ένα διάχυτο συναισθηματισμό που εκδηλώνει έντονα είτε στην προσωπική είτε στη συλλογική συμπεριφορά της στιγμής. Η μαντινάδα που είναι η απελευθερωτική δικλείδα των εσωτερικών διαθέσεων, επιβάλλεται και κυριαρχεί με την πληθωρική της παρουσία αλλά και την ευστοχία της, χρωματίζοντας την όλη εξέλιη του γλεντιού. Μέσα στα πλαίσια της ολοένα αυξανόμενης ψυχικής ευφορίας, παρεμβάλλονται ωστόσο και οι γνώριμοι πυροβολισμοί - αρνητικό κατάλοιπο μιας άλλης εποχής που εκτός από αθώους ανθρώπους, συνηθέστατα τραυματίζουν το ίδιο το γλέντι και την διάθεση του κοινού.
Ελπίζουμε τέλος πως μέσα στην ηχογράφηση αυτή, έτσι όπως αυθεντικά εξελίχθηκε, ο ακροατής θα ανιχνέυσει τις καθαρόαιμες εκείνες στιγμές και το ανάλογο εκείνο κλίμα που απηχεί και εκφράζει κάποιες από τις συμπεριφορές της κρητικής ψυχής.


Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι Οκτώβριος 1991