11,99 €

Αμεσα διαθέσιμο

SKU: S.A. 529

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ - ΑΝΩΓΕΙΑΝΗ ΠΑΡΕΑ 2


Αν υπάρχουν ακόμη στιγμές ειλικρίνειας και αυθεντικότητας στην Κρητική μουσική, σίγουρα πολλές τέτοιες θα συναντήσει κανείς σ'αυτήν την ζωντανή ηχογράφηση.
Χωρίς αμφίβολους πειραματισμούς νεωτερίστικων τομών, ο πολύ ευαίσθητος λυράρης, Νικηφόρος Αεράκης, αναπαράγει με τρόπο γνησιότατο την ατμόσφαιρα της ζωντανής, καθημερινής μουσικής διαδικασίας και εξωτερικεύει με επιτυχία τα ανόθευτα παραδοσιακά βιώματα του Ανωγειανού χώρου. Εμποτισμένος με μια αθεράπευτη νοσταλγία για τον παλιό καλό καιρό, διατηρεί με ευλάβεια την προσήλωση του στις αρχές που συνθέτουν το μουσικό πρότυπο του κλασσικού μερακλή.
Με χαρακτηριστικό πάθος που συχνά επιτείνουν οι μαντινάδες του Αριστείδη Χαιρέτη, ο Νικηφόρος εκφράζει εντελώς ανεπιτήδευτα χωρίς προσποίηση, χωρίς μηχανιστική πρακτική, το αίσθημα που πλημμυρίζει την ψυχή του. Αίσθημα που διατηρείται ανέπαφο και ανεπηρέαστο από τις ποικίλες σειρήνες της εποχής μας, και αποτελεί μαχητική έπαλξη στο δύσκολο αγώνα επιβίωσης της μουσικής μας συνείδησης. Αναμφίβολα όλοι οι συντελεστές δημιουργίας αυτού του δίσκου, βρέθηκαν στην καλύτερη τους στιγμή, γεγονός που μαρτυρείται από την αμεσότητα που έχει το πρώτο μουσικό άκουσμα και την αφύπνιση που προκαλεί στα πάσχοντα μας αισθήματα και την κρυφή μας μελεγχολία.


Γιώργης Καράτζης


Μουσική, λύρα, τραγούδι: Νικηφόρος Αεράκης
Τραγούδι: Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλαύτης)
Στίχοι: Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλαύτης), Γιάννης Αεράκης (Πολογιάννης)
Λαούτα: Βασίλης Ξυλούρης, Μύρων Μαυρουδής
Μαντολίνο: Μιχάλης Σταυρακάκης
Παραγωγή: Αεράκης - Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι (Μαϊος 1990)
Επιμέλεια παραγωγής: Στέλιος Αεράκης

Η δισκογραφική δουλειά αποτελείται από 1 cd με ένθετο 12σέλιδο βιβλιαράκι που περιέχει πολύτιμες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τον καλλιτέχνη και την κρητική μουσική.