10,99 €

Αμεσα διαθέσιμο

SKU: S.A. 596

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΩΡΟΣ - 30 ΧΡΟΝΙΑ (Ανέκδοτα και κρητικά σόρδινα)


Ο Γιώργος Βιτώρος γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Τεμένους του Νομού Ηρακλείου. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας "Φωνή των Ανωγείων" τη διετία 1975-76.
- Το 1977 ίδρυσε την εφημερίδα "Κρητικοί αντίλαλοι" την οποία και διήυθυνε μέχρι το 1983.
- Το 1984 ξεκίνησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Ηρακλείου της ΕΡΑ4 την επαφή με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με την εκπομπή "Της Κρήτης μας τα σόρδινα". Η αγάπη που έδειξε ο κόσμος σ'αυτή την εκπομπή γέννησε άλλες δυο ακόμη εκπομπές το ίδιο πετυχημένες. Την εκπομπή "Ποια μαντινάδα να σου πω" και "Κρήτη μου τα λουλούδια σου έχουν άλλη μυρωδιά".
- Το 1984 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο και το 1992 το δεύτερο που είχαν εξαιρετική επιτυχία. Μεγάλη επίσης επιτυχία γνω΄ρισαν και οι δίσκοι του με λαογραφικό περιεχόμενο και μαντινάδες.
- Το 1987 και για μια τριετία υπήρξε Διοικητικός διευθυντής του Βενιζελέιου - Πανάνειου γενικού νοσοκομέιου Ηρακλείου.
- Το 1990 ξεκίνησε την επαφή του με την τηλεόραση. Οι εκπομπές του στην "Κρήτη Tv" με τίτλο "Κρήτη μου όμορφο νησί" και "Στη γειτονιά του φεγγαριού" στάθηκαν απλησίαστες σε ακροαματικότητα.
- Το 1991 οργάνωσε εκδρομή στη Μήλο για να γνωρίσουν οι Κρήτες το νησί που βοήθησε το λαό μας σε δύσκολους καιρούς. Τότε μπήκαν τα θεμέλια της αδελδοποίησης του Αδάμαντα με τις κοινότητες των Σφακίων, αδελφοποίηση που είδαμε στην τηλεόραση το καλοκαίρι και έφερε δάκρυα στα μάτια όσων αγαπούν αυτό τον Άγιο τόπο.
- Το 1992 το Διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Ειδικών παιδιών "Ο Άγιος Σπυρίδων" τίμησε το Γιώργο Βιτώρο με χρυσή πλακέτα για την προσφορά του στο Κέντρο.Συγκεκριμένα με έρανο μέσω της εκπομπής "Κρήτ μου όμορφο νησί" αγοράστηκε με τις δωρεές των τηλεθεατών ένα πούλμαν για να μεταφέρει στον Κρουσώνα, όπυο το κέντρο αποκατάστασης, 80 επιπλέον παιδιά με πνευματική υστέρηση.
- Το 1993 ο Όμιλος βρακοφόρων Ρεθύμνης τίμησε το Γιώργο Βιτώρο στο κλειστό στάδιο "Μελίνα Μερκούρη" του Ρεθύμνου για την προσφορά του στην παράδοση του τόπου μας. Το ίδιο έκαμαν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών Αγία Βαρβάρα, ΚΑλού Χωριού Μεραμβέλλου, Κριτσάς και ο Σύλλογος Ρίζες της Κρήτης του Ρεθύμνου, ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος Περιβολίων Ρεθύμνου τον τίμησε με το βραβείο "Εμμ. Λαγού" που για πρώτη φορά απονεμη΄θηκε το 1996.
- Το 1994 άρχισε συνεργασία με το "Creta channel". Δυο εκπομπές του με τίτλους "Στις γειτονιές της Κρήτης" και "Μικρόφωνο στους αντιστάρ" κρατούν τα σκήπτρα της ακροαματικότητας αφού κατάφερε μέσα από τις πρωτότυπες αυτές και με ιδιαίτερο ύφος εκπομπές το σημερινό πρόσωπο της λαογραφικής μας παράδοσης να παίρνει σάρκα και οστά, να γίνεται στοιχείο επικοινωνίας και διατήρησης μνήμης.
- Το 1994 επίσης, θα λάβει μέρος στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και θα εκλεγεί με ευκολία όπως θα εκλεγεί αργότερα ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηρακλείου.
- Από το 1997 είναι σημαντικές οι δισκογραφικές του δουλειές σε συνεργασία με το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι "Αεράκης" ("Κρητών Πάθη", 30 χρόνια Γιώργος Βιτώρος "Κρητικά σόρδινα", "Κρητών Έρωτες", "Κρητών διάλογοι", "Κρητών σάτιρα").
- Το Φλεβάρη του 2005 θα εκλεγεί παμψηφεί ως πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και θα καταφέρει με τους συνεργάτες του στην εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΑΚ:
-Δημήτρη Αρχοντάκη Δήμαρχο Ρεθύμνης, -Αντώνη Γιαννακάκη Δήμαρχο Ακρωτηρίου, -Αριστείδη Σταυρακάκη Δήμαρχο Κουρητών, -Μανώλη Λαδωμένο Δήμαρχο Θραψανού, -Χαράλαμπο Πατρικαλάκη Αντιδήμαρχο Τυμπακίου, -Σήφη Τζανόπουλο Αντιδήμαρχο Αγίου Νικολάου,
να περισσώσουν 32 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής τα οποία εθεωρούντο χαμένα και να υπογράψουν παρουσία του Περιφερειάρχη Σεραφείμ Τσόκα και του Δημάρχου Γιάννη Κουράκη, για τα έργα:
- επεκτάσεις υφισταμένων ΧΥΤΑ νομού Λασιθίου, - επεκτάσεις υφισταμένων ΧΥΤΑ νομού Ηρακλείου, - αποκατάσταση χωματερής ΜΑΡΟΥΛΑ Ρεθύμνης, - δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης Ιεράπετρας και Ηρακλείου.
- Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιώργου Βιτώρου στον ΕΣΔΑΚ θα τελειώσει το μοναδικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ανατολική Κρήτη, σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων προσφοράς του δήμου Ηρακλείου το οποίο όμως ευρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Αλικαρνασσού και παρά την λυσσαλέα αντίδραση ορισμένων δημοτικών συμβούλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα πέρασε με μια ψήφο διαφορά στο δημοτικό συμβούλιο Αλικαρνασσού.
- Το 2007 θα εκλεγεί δήμαρχος Τεμένους και με τη λήξη της θητείας του το 2010 θα πρωτοστατήσει στην ένωση του μικρού δήμου Τεμένους με το μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης, το δήμο Ηρακλείου.
- Στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς η δράση του Γιώργου Βιτώρου υπήρξε εντυπωσιακή. Επραγματοποίησε πάνω απο δέκα πέντε τηλεμαραθώνιους με τα δυο κανάλια που κατά καιρούς συνεργάστηκε. Να μερικά μόνο επιτεύγματα:
- Σε συνεργασία με την "ΚΡΗΤΗ TV" και τη Γωγώ Ατζολετάκη αγοράστηκαν 21 απινιδωτές για νοσοκομεία και κέντρα υγείας. - Σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπαδάκη του ANT1 συγκεντρώθηκαν χρήματα στη Νέα Υόρκη για την περίθαλψη άρρωστων Κρητικόπουλων. - Σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους Κώστα Χαρδαβέλλα και Bασίλη Σπυριδάκη και το Σύλλογο φίλων "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ" συγκεντρώθηκαν χρήματα για το νοσοκομείο. - Σε συνεργασία με το CRETA CHANNEL και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης σε τηλεμαραθώνιο μιας βραδιάς, συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα για τον ειδικό φρουρό Στάθη Λαζαρίδη που τραυματίστηκε στα Ζωνιανά. Ενώ με το ίδιο κανάλι έγινε κατορθωτό:
-μια κοπέλα να μεταφερθεί στη Γερμανία, -ένας λαουτιέρης να μεταφερθεί στην Αμερική, -ο εγγονός μεγάλου βιολάτορα να μεταφερθεί στη Ρωσία, -μια νέα να μεταφερθεί για μεταμόσχευση ήπατος στη Θεσσαλονίκη, -ένας άρρωστος λαουτιέρης να πεθάνει αξιοπρεπώς και όχι στη μοναξιά μιας κλούβας...
- Σημαντικές πρωτοβουλίες του Γιώργου Βιτώρου είχαν σαν αποτέλεσμα:
- 1200 Κρήτες να επισκεφτούν τη Μήλο. - 180 ανάδοχοι να βαφτίσουν στο Μάραθος ένα κοριτσάκι και να το ονομάσουν "Κρήτη". - 800 άνθρωποι πάνω στο πλοίο "ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ" να παρακολουθήσουν τη βράβευση με τη χρυσή λύρα του Θανάση Σκορδαλού απο το Γιώργο Βιτώρο. - Με 13 πούλμαν πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη Γαύδο όταν οι Τούρκοι έθεσαν θέμα. Διοργανωτές της εκδρομής η Χρυσούλα Μπουρλώτου και ο Γιώργος Βιτώρος.
"...Η συμβολή του Γιώργου Βιτώρου στην άνιση μάχη εναντίον της εισβολής των ξένων εθίμων και ηθών αποτελεί "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ" που γίνεται σε μια κρισιμη ώρα της ιστορίας του βίου και του πολιτισμού μας..." λέει ο Κωστής Φραγκούλης.
Από το 2016 συνεργάζεται με τη ''ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ'' με δύο εκπομπές: ''ΔΟΞΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΡΟΦΤΕΡΑ'' κάθε Πέμπτη και ''ΚΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑ'' κάθε Δευτέρα.