11,99 €

Αμεσα διαθέσιμο

SKU: S.A. 649

ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΒΥΣΣΙΝΟΣ - 40 ΧΡΟΝΙΑ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)


Το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, εκτιμώντας την πολύχρονη μουσική προσφορά του Γιώργη Σφακιανάκη, γνωστότερου ως "Αβυσσινού", προβαίνει στην έκδοση του δίσκου (αφιερώματος), στον οποίο περιέχονται αντιπροσωπευτικά δείγματα της προσωπικής του δημιουργίας. Ο Αβυσσινός με τον άφθαστο λυρισμό του και την απαράμιλλη  τεχνική του, θα ζωντανέψει σίγουρα τις μνήμες των παλιότερων και θα προκαλέσει ευχάριστα το ενδιαφέρον των νεότερων.
Ο Γεώργιος Σφακιανάκης, που είναι γνωστός ως Αβυσσινός, είναι γεννημένος των 1η Μαρτίου 1931 και κατάγεται από αγροτική οικόγενεια. Μεγάλωσε στο Σκαλάνι όπου και ζει μέχρι σήμερα. Το παρανόμι "Αβυσσινός" το πήρε από τον δασκαλό του που τον αποκαλούσε έτσι επειδή είναι μελαχρινός. Ο Γιώργης Αβυσσινός ασχολήθηκε με την μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 15 ετών είε γίνει ένας φτασμένος βιολάτορας και έπαιζε στο καφενέιο του πατέρα του στο Σκαλάνι. Εκεί πήγαιναν κα΄θε βράδυ Ηρακλειώτες γαι να ακούσουν το Γιώργη όπως έλεγαν. Ο Αβυσσινός έπαιζες σε γάμους και πανηγύρια μέχρι που στρατεύτηκε. Υπηρετώντας στο δέκατο ένατο σύνταγμα πεζικού ποτέ δεν αποχωρίστηκε το βιολί διασκεδάζοντας με αυτό όλο το σύνταγμα. Μετά την απόλυσή του από το στρατό άνοιξε στο Σκαλάνι το πρώτο του μαγαζί το 1960. Εκεί έγινε γνωστός σε όλη την Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.
Πολλοί διάσημοι του μουσικού και καλλιτεχνικού χώρου όπως ο Χατζιδάκις, ο Μαρκόπουλος, ο Φάμπας, ο Ζουγανέλης, ο Τενίδης, ο Ροδουσάκης, η Joan Paez, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Βουτσάς, ο Μάνος Κατράκης πήγαιναν να ακούσουν τον Γιώργη όποτε βρίσκοταν στην Κρήτη.
Το 1974 ο Αβυσσινός άνοιξε το μαγαζί που διατηρεί ακόμα και σήμερα στα Σπήλια Ηρακλείου επειδή το πρώτο του μαγαζί ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τους θαμώνες του. Ο Γιώργης Αβυσσινός υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και είναι αυτοδίδακτος. Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι: "Νυχτοξημερώματα", "Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό" και πολλοί άλλοι. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στην κρητική μουσική από τον Δήμο Ηρακλείου την 21 Ιουλίου 1986, Δήμο Χανίων και Ρεθύμνης. Ακόμα έχει τιμηθεί από την Παγκρητική ένωση Αμερικής τον Νοέμβριο του 1982, από τον σύλλογο κρητικής μουσικής νομού Χανίων "ο Χάρχαλης" στις 12/1/1989, από τον σύλλογο "Κρητική Μούσα" των Αθηνών τον Νοέμβριο 1979, Παν-Καλοχωριανή ένωση "Το Ίστρον" στις 26 Ιουλίου, πολιτιστικό σύλλογο Δαφνών το 1999, τον δήμο Μαλίων στις 3/9/1999 Παγκρήτιο σύλλογο καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής στις 8 Μαρτίου 1999 κ.α Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα με την οποία έχει τρία παιδιά, τον Κωστή τον Γιάννη και τον Μανόλη και προς το παρόν τρία εγγόνια, την Κατερίνα, την Εριφύλη και την μικρή Κατερίνα.
Άξιος συνεχιστής της μουσικής παράδοσης είναι ο μεγάλος του γιος ο Κωστής Αβυσσινός ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική παράδοση του τόπου μας.


Κρητικό μουσικό Εργαστήρι
Δεκέμβριος 2001


Μπορείτε να το κατεβάσετε στο iTunes εδώ